lauantai 19. tammikuuta 2013

ärtsypoppaa sanna vääns soppaa!

Oon innostunut tekee keittoja, ja varsinkin chilillä maustettu tomaattikeitto on tykkikamaa näin talviaikaan!
Bongasin tälläsen ohjeen jostain:
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 kg tuoreita tomaatteja
(+ paahdettu paprika, 1 chilipalko)
2 tl sokeria
1 rkl tomaattipyreetä
4-5 dl vettä
½ dl kuivaa valkoviiniä
1 hyvälaatuinen kana/kasvisliemikuutio
tuoretta tai kuivattua basilikaa
suolaa
½ dl kuohukermaa

 No tietenkää meillä ei ollu valkkarii, ni eka aattelin et laitan vaa vettä ja liemikuutioo siihe keittämiseen, mutta bongasin kuivan omppusidun jääkaapista ni heitin sen (0.33l) ja pari desii vettä kattilaan. Ruskistin sipulit,chilit ja tomaatit pannulla ja sitten heitin ne tonne vesisiduliemeen. Paahdoin paprikan uunissa mustaks ja kuorin palaneet pois ja silppusin messiin tonne keittoon,sitten pyree ja mausteet messiin. Keitin sitte tota kasaan siihe asti et se näytti hyvält, en oikeen osaa noudattaa reseptejä tai aikoja. Sitten mörssäsin sen sauvasekottimella pehmeeks, ja lisäsin kuohukerman. Tehosekottimella tästä tuli todella samettisen pehmeetä. Ajattelin hienostela niin ruskistin oliiviöljyssä valkosipulisiivuja ja ruisleipäkuutioita krutongeiks, heitin vähän ranskankermaa ja rucolaa siihe keiton päälle. Tarjosin keiton uunissa paahdettujen paahtoleipien kaa ja tein leivälle oliiviöljypunaviinietikkadippikupit. Ite tykkään punaviinietiikasta kaiken kanssa, joskus teen siitä shottejaki(enhä tee? teenkö?).



Tein samalla ohjeella myös toiste keittoa, nyt korvasin osan nesteestä väljähtyneellä kuoharilla mitä jääkaappiin oli jääny (go minä...) ja soseutin keiton yleiskoneella. Vaikka surrasin sillä yleiskoneella kuinka pitkään ni koostumuksesta ei tullut pehmeetä sameettista vaan enemmän rouhea ja purupintaaki jäi. Itseasiassa tykkäsinkin siitä enemmän ku se ei ollu niin vauvanruokamaista. En jaksanu vääntää krutonkeja vaan laitoin kermaviiliä soppaan silmäks. 


 
Oon hurja mimmi leipoo sämpylöitä, joten väänsin sämpylät keiton kaveriks. Ohje oli jotain tänne päin:
2dl vettä, 2dl maitoa, puolikas hiiva, pikkasen suolaa, kananmuna, hiivaleipäjauhoja niin paljon että koostumuksesta tuli hyvä ja voisulaa n. 2rkl.



Taikinasta tuli 9 isoo sämpylää, leikkasin saksilla viillot sämpylöiden pintaan iha esteettisistä syistä,
voitelin voisulalla ennen uuniin menoa ja paistoin 200 asteessa niin pitkään ku oli kypsiä. Tässä siis todella suurinpiirteinen sämpyläohje :D

Kattokaa, maailman paras musiikkivideo : http://www.youtube.com/watch?v=57oAKAytkjI


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti